Vad Är Spider-Verse

Vad Är Spider-Verse?

Spider-Man: Across the Spider-Verse och dess föregångare, Spider-Man: Into the Spider-Verse, har bekantat publiken med konceptet känt som Spider-Verse. Även om multiversum-berättelser har varit en lång etablerad del av serietidningar, har det nyligen slagit igenom i mainstream med filmer som de ovan nämnda Spider-Verse-filmerna och Arrow-serien, olika MCU-inlägg som Doctor Strange in the Multiverse of Madness, och den Oscarsbelönade bästa filmen Everything Everywhere All At Once. Nu är multiversum ett koncept som publiken känner till ganska väl.

Men vad exakt är Spider-Verse? Vilka är dess rötter i serietidningarna, och hur kopplas det, om alls, till MCU Multiverse Saga? Är Spider-Verse kopplat till samma regler som multiversum? Och vad gör Spider-Man så speciell att han står i centrum för så många multiversella berättelser? Här är allt du behöver veta om Spider-Verse.

Spiderman Påslakan Spiderverse

1.  Spider-Versets ursprung

Konceptet att förena olika versioner av Spider-Man kan spåras tillbaka till "Spider-Man: The Animated Series" i en berättelse där Peter Parker förenas med olika alternativa Spider-Man. Den moderna versionen av detta koncept har sina rötter i tv-spelet "Spider-Man: Shattered Dimensions" från 2010, som hade en berättelse som knöt samman The Amazing Spider-Man, Spider-Man Noir, Spider-Man 2099 och Ultimate Spider-Man. Författaren till det spelet var Dan Slott, som senare blev huvudförfattare för The Amazing Spider-Man-serien och tog in denna berättelse i serietidningarna. Det var här som Slott verkligen utvecklade idén om Spider-Verse.

Spider-Verse var en serietidnings-händelse som pågick från november 2014 till februari 2015 och förenade olika versioner av Spider-Man från hela multiversumet i en episk berättelse mot ett hot kallat Morlun. Serietidnings-händelsen var avsedd att förena och återuppliva många engångs-alternativa versioner av Spider-Man som introducerats i andra serier, såsom Spider-Man 2099, Spider-Ham, Spider-Man Noir, May Day Parkers Spider-Girl, olika animerade Spider-Man och Ultimate Comics Miles Morales tillsammans med den klassiska huvudversionen av Spider-Man från Marvels serietidningar. Den introducerade också nya Spider-hjältar, inklusive den numera populära Spider-Gwen, Spider-Punk och Penni Parker, för att nämna några.

Händelsen blev en stor framgång och ledde till två stora uppföljare. Den första var "Spider-Geddon" från 2018, som var en direkt uppföljare till Spider-Verse-berättelsen. Den andra var "Edge of Spider-Verse" från 2022. Denna serietidning var en antologi som fokuserade på nya multiversella varianter av Spider-Man. Samtidigt fick Spider-Gwen flera egna serietidningar som huvudkaraktär.

2. Vad är egentligen Spider-Verse?

Spindelvärlden är sammanlänkad av Livets och Ödets Väva. Detta är en del av Marvels multiversum som kopplar samman alla versioner av Spider-Man från hela multiversumet genom en serie gemensamma händelser och egenskaper. Tanken är att varje universum som har en spindel-hjälte är en del av denna stora väv.

Det är för närvarande okänt om varje universum är tänkt att ha en Spider-Man-liknande hjälte och vad som händer med universum utan en sådan hjälte. I serierna används Livets och Ödets Väva för att rättfärdiga och förklara inte bara de olika Spider-Man-hjältarna från hela multiversumet, utan även varför det finns så många spindel-tematiska hjältar i ett och samma universum vid en given tidpunkt.

3.  Spider-Verse i filmerna

Spindelversumet i filmerna är en mer strömlinjeformad och meta-kommentar om Spider-Man-franchisen. Spindelversumet representeras som ett nät, där de punkter där näten möts är händelser som måste inträffa för varje version av en Spider-Man. Dessa händelser kallas "kanon" och sträcker sig från döden av en mentorfigur tidigt i deras ursprungshistoria till att binda sig med Venom-symbioten.

Kanon-händelser måste inträffa, och om de störs kan det resultera i förstörelsen av ett givet universum. Detta förklarar varför vissa återkommande element alltid spelas upp på samma sätt i olika Spider-Man-media. Det innebär också att även om en tittare inte ser en viss händelse hända för en Spider-Man, så måste det ändå ha skett. Så medan Venom-symbioten skapades efter den animerade 1966 Spider-Man, så band han sig någon gång i sin berättelse, och det har bara varit en otalad berättelse som publiken aldrig såg.

För att färdas genom multiversumet har Spider-Man 2099 utvecklat en speciell enhet som inte bara tillåter användare att resa genom multiversumet, utan också förhindrar dem från att "glitcha". Karaktärer behåller också utseendet och stilen från sitt universum, även om de reser till ett annat. Så live-action-karaktärer förblir sådana i animerade miljöer, och animerade karaktärer förändras inte för live-action.

4. Är Spider-Verse en del av The Multiverse Saga?

I Spider-Man: Across the Spider-Verse, innan Spider-Man 2099 visar Miles Morales Web of Life and Destiny-representationen, visar han först vad som verkar vara en multiverse-sträng som liknar den som ses i Loki och Ant-Man and the Wasp: Quantumania. Detta antyder att Spider-Verse är en del av det större Multiverse och att Spider-Man: Across the Spider-Verse utspelar sig i Marvel Multiverse, i anslutning till Multiverse Saga i MCU.

Detta stöds av framträdandet av olika live-action Marvel-filmer. Arkivbilder från både 2002 års Spider-Man och 2012 års The Amazing Spider-Man visas. Eftersom både Tobey Maguire och Andrew Garfield återvände i sina Spider-Man-roller i Spider-Man: No Way Home, kopplar det ytterligare samman MCU och Spider-Verse-multiversumet. En av skurkarna som fångades av Spider-Society var The Prowler, spelad av en live-action Donald Glover. Glover spelade tidigare Aaron Davis i MCU Spider-Man: Homecoming. Även om det är oklart om denna specifika Prowler är MCU-versionen av en variant som också spelas av Donald Glover, stärker det ytterligare kopplingen mellan dessa två multiversum-berättelser.

Det är värt att notera att Tom Hollands Spider-Man inte visas på något sätt under filmen. Detta kan bero på kontraktet med Marvel Studios. Det skulle också kunna indikera vart Spider-Man: Beyond the Spider-Verse kan tänkas gå. Även om Tobey Maguire och Andrew Garfield visas, verkar de inte vara en del av Spider-Society. De verkade också vara chockade över den multidimensionella transporten i Spider-Man: No Way Home. Detta kan antyda att ingen av de live-action-versionerna av Spider-Man har rekryterats och att trion kan dyka upp igen i Spider-Man: Beyond the Spider-Verse i ett annat samarbete.

5. Sonys möjliga planer för Spider-Verse

Spider-Man: Across the Spider-Verse verkar också ha stora implikationer för Sonys övergripande Spider-Man-planer. En tidig scen visar The Spot som reser till en live-action-värld där han träffar Mrs. Chen, spelad av Peggy Lu. Fans kommer att känna igen Mrs. Chen från både Venom och Venom: Let There Be Carnage. Detta universum är märkt som Earth-688. Detta är universumet för inte bara Venom-filmerna utan även Morbius och de kommande filmerna Kraven the Hunter och Madame Web.

Denna franchise är också indirekt kopplad till MCU, då Venom transporterades till det universumet i mid-credit scenen av Venom: Let There Be Carnage och sedan återvände till sitt eget universum i mid-credit scenen av Spider-Man: No Way Home. Earth-688, eller Sonys Spider-Man Universe som de kallar det, är både en del av MCU multiversum och Spider-Verse. Detta kan också förklara plottvisten i mid-credit scenen av Morbius där Vulture transporterades till Sony-universumet från MCU. Den filmen använde visuella effekter från Doctor Stranges besvärjelse i No Way Home, men bröt mot de förutbestämda reglerna för besvärjelserna. Nu kan Sony förklara att det var på grund av Kingpins collider att Vulture är en av många förskjutna skurkar i multiversumet.

Noterbart är att Sonys Spider-Man Universe inte har någon Spider-Man. Det är en Spider-Man-franchise med gott om skurkar men inga hjältar. Detta kan indikera att detta universum är ett annat som har "brutit kanon". Detta kan lägga grunden för Madame Web, som är planerad att släppas 2024. Karaktären Madame Web beskrivs som Doctor Strange i Sonys Spider-Man-franchise, och filmen kan fokusera på olika Spider-Women-karaktärer från multiversumet som samlas. I serierna får Madame Web sin förutsägelse från Livets och Ödets Nät. Madame Web kan vara den nyckelfilm som binder samman de live-action Spider-Man-filmerna från Sony, de animerade Spider-Verse-filmerna och MCU-filmerna till ett större, sammanhängande hela.

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.